Logga in

Blå jungfrun och Ölands alvar - Strövtåg- och naturresa

Stjärnpris från 9 900 kr per person.

Följ med till några av Sveriges finaste naturpärlor vilka är som allra bäst på våren med orkidéprakt och många både häckande och flyttande fåglar. Här gör vi strövtåg och utflykter samt bor och äter riktigt vällagad mat på det över 100 år gamla Bo pensionat. Resan är ett specialerbjudande för dig som prenumerant.

Blå jungfruns nationalpark är en mytomspunnen isolerad ö med magnifik siluett. Den gråblå granitkupolen reser sig 86 meter över havet mitt ute i Kalmarsund. Dess utseende har bidragit till att Blå Jungfrun blivit sagornas och folktrons Blåkulla.

Ölands alvar är sedan år 2000 ett av UNESCO:s Världsarv. Ett storslaget landskap och en unik kulturbygd, med stäppliknande vidder med unik fauna- och flora. Södra Ölands odlingslandskap är i grunden annorlunda än andra platser på jorden. Dels för att kalkberggrunden, det milda klimatet och öns geografiska läge har resulterat i unika förutsättningar för livet på ön. Men också på grund av ölänningarnas mångtusenåriga påverkan på bygden, allt sedan stenåldern. Speciellt välkänd är försommarens orkidéblomning.

Ölands södra udde är rikt på naturupplevelser. Här finns såväl grå- som knubbsälar. Under våren passerar stora mängder fåglar udden på sin flyttning norrut. Mitten av maj är höjdpunkten då många av dem rastar här. Vi besöker Ottenby fågelstation och Naturum. Här strövar vi omkring, får vara med om ringmärkning och de som vill kan bestiga Långe Jan, Sveriges högsta fyr.

I Biosfärområde Kristianstads Vattenrike finns nästan alla svenska naturtyper i ett landskap som präglats av människan genom tiderna. Den mäktiga Helge å flyter tvärs igenom landskapet och fångar upp små vattendrag från åsarna och slätten. Här och var buktar den ut i Araslövssjön och Hammarsjön innan den når Hanöbukten. Ån kantas av våtmarker och strandängar. Här finns både lummiga ädellövskogar och torra sandiga odlingsmarker. Vattenriket är ovanligt artrikt och en riktig hot spot för hotade arter. Området täcker mindre än två promille av Sveriges yta, men på denna lilla plätt lever hela 20 procent av landets hotade arter!

Färdledare
Ulf Gärdenfors, är mångkunnig biolog, tidigare chef och professor i naturvårdsbiologi vid Artdatabanken. Han har lång erfarenhet som reseledare för naturinriktade resor över stora delar av världen. Vi anlitar också lokala guider.

Strövtågen
På denna resa blir det möjlighet att antingen vandra på egen hand eller tillsammans med våra färdledare, då ett lite kortare alternativ. Flera olika långa vandringsalternativ finns några av dagarna. Vill du inte gå tillsammans med gruppen, kan du naturligtvis gå själv eller med några av dina reskamrater, även om det inte är någon som du kände innan resan började.

Mat och logi
Vi bor och äter på Bo pensionat, ett över 100 år gammalt riktigt pensionat, granne med Ölands Alvar och Carl Malmstens Capellagården. Katarina och Klaus, med familj, bjuder här på riktigt god mat, med betoning på lokala råvaror. Lamm som betat på Alvaret är den främsta specialiteten. Alla rum har toalett och dusch.

I priset ingår:
Besök med guide eller på egen hand i de olika naturområdena vi besöker, transporter i bekväm långfärdsbuss, logi på Bo pensionat, vällagade flerrätters middagar och picknick-luncher samt färdledare.

I priset ingår ej: Alkoholhaltiga drycker.

Avreseort: Malmö med anslutningsorter Lund och Kristianstad samt från Helsingborg.


Både vi och våra samarbetspartners följer Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. Var uppmärksam på vad som gäller specifikt för den resa eller destination du bokar.KATEGORI
PLATS

Öland.

NÄR

2-5 juni 2022.
Avreseort: Malmö med anslutningsorter Lund och Kristianstad samt från Helsingborg.

ARRANGÖR Nationalparksresor/Äventyrsresor
GÄLLER Fr o m 2022-01-27 t o m 2022-05-31 .
Stjärnkortet gäller för hushållet.
Logga in för att utnyttja erbjudandet

Populära erbjudanden